جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد میکروب شناسی مواد غذایی
جلسات دفاع دو تن از دانشجویان کارشناسی ارشد میکروب شناسی مواد غذایی روز چهارشنبه 26 تیر ساعت 10 تا 12 در سالن شورای ساختمان سبز به راهنمایی دکتر سلطان دلال و با حضور اساتید و دانشجویان گروه برگزار شد.
ابتدا حامد اصغر زاده از پایان نامه خود با موضوع تعیین میزان فراوانی یرسینیا انتروکلی تیکا در آب میوه های سنتی در آب میوه فروشی های جنوب شهر تهران دفاع کرد و سپس عهدیه کربلایی شعبانی از پایان نامه خود با عنوان بررسی فراوانی مسمومیت های غذایی بوتولیسم ارجاعی به مرکز آموزشی درمانی لقمان از تاریخ 1387 تل 1397 دفاع نمود.
کربلایی در مورد اهمیت موضوع مورد بررسی خود گفت:
مسمومیت غذایی بوتولیسم یک بیماری نادر و کشنده ای است که در اثر مصرف غذای آلوده به نوروتوکسین بسیار قوی بوتولینوم ایجاد می شود . غذاهای سنتی در هر منطقه غالبا علت اصلی مسمومیت غذایی بوتولیسم در آن منطقه جغرافیایی هستند . در کشورهایی مانند ایران با توجه به رعایت نکردن اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری و مصرف غذاهای سنتی و همچنین مصرف غذاهای کنسروی پیش از جوشاندن آن , همچنان وجود دارد . ﻧﺤﻮه ﻓﺮآوری ﺑﻌﻀﻲ از ﻏﺬاﻫﺎی ﺧﺎﻧﮕﻲ مانند ﻣـﺎﻫﻲ ﺷـﻮر، اﺷـﭙﻞ ﻣﺎﻫﻲ، لبنیات محلی , غذاهای دریایی ﻣﻨﺸـﺎ مسمومیت غذایی بوتولیسم در کشورمان ﻣـﻲ ﺑﺎﺷـﻨﺪ. در تحقیق حاضر هم کنسروها و پس از آن لبنیات محلی بیشترین غذاهای مصرفی بیماران تحت بررسی بودند . تشخیص بوتولیسم مبتنی بر معاینه بالینی است و با آزمایش آزمایشگاهی تایید می شود . کشندگی این بیماری به دلیل درگیری عضلات تنفسی می باشد . برای پیشگیری از پیشرفت فلج و نارسایی های تنفسی تشخیص زود هنگام بالینی بوتولیسم، تجویز سریع آنتی توکسین و در صورت لزوم تنفس مصنوعی بسیارمهم است. متاسفانه در هنگام تشخیص بیماری با توجه به مشابهت علائم بالینی بوتولیسم با علائم بالینی اولیه ی بیماریهایی بسیاری مانند بیماریهای مغزی-عروقی ، سندرم گیلن باره و میاستنی گراویس ، سندرم میلر فیشر، سکته مغزی و مسمومیت با استافیلوکوک ، فلج tick ، مسمومیت های شیمیایی (از جمله مونوکسید کربن، کربنات باریم، متیل کلرید، متیل الکل، ترکیبات فسفر آلی یا آتروپین)، مسمومیت قارچی، واکنشهای دارویی (از جمله آنتی بیوتیک ها مانند نئومیسین،استرپتومایسین ، کانامایسین ویا جنتامایسین)، سکته قلبی، دیفتری و بیماری های روانی , این بیماری به علت نادر بودن کمتر مدنظر قرار می گیرد و معمولا عدم اطمینان کافی در مورد تشخیص و درمان وجود دارد نتایج تأیید آزمایشگاهی استاندارد (تزریق به موش و پیگیری زنده ماندن آن ها ) زمان بر است
طبق توصیه کارشناسان WHO و CDC ﻫﺮ ﻣﻮردی از ﺑﻮﺗﻮﻟﻴﺴﻢ ﻳـﻚ ﻓﻮرﻳـﺖ ﭘﺰﺷـﻜﻲ در سطح ملی محسوب می شود و در صورت مشاهده ﻋﻼﻳــﻢ ﺑــﺎرز ﺑﻴﻤــﺎری، ﺷــﻚ ﻓــﻮری ﺑــﻪ ﺑﻮﺗﻮﻟﻴــﺴﻢ و درﺧﻮاﺳﺖ سریع آزﻣﺎﻳﺸﺎت اﺧﺘـﺼﺎﺻﻲ ﺑـﺮای ﺷﻨﺎﺳـﺎﻳﻲ ﺗﻮﻛﺴﻴﻦ بوتولیسم ضروری می باشد . بررسی ها نشان می دهد بیشتر ﻣﻮارد ﮔـﺰارش ﺷـﺪه ﺑﻴﻤـﺎری ﺑﻮﺗﻮﻟﻴﺴـﻢ در اﻳـﺮان ناشی از مسمومیت غذایی بوتولیسم است و در طول این تحقیق نیز بیشتر موارد بوتولیسم , مسمومیت غذایی بوتولیسم بوده است و موارد بوتولیسم شیرخواران و بوتولیسم تزریقی بسیار ناچیز بودند و انواع دیگر بوتولیسم اصلا در بیماران تحت بررسی وجود نداشتند . طبق برآورد سازمان بهداشت جهانی بسیاری موارد بوتولیسم در کشورهای در حال توسعه شناسایی نمی شوند . ﻋﻼوه ﺑﺮ اﻳﻦ ﻻزم ﺑﻪ ﺗﻮﺿﻴﺢ اﺳﺖ ﻛﻪ درﺻﺪ ﻣﺜﺒﺖ ﺑﻮدن ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﻌﺪاد ﻛﻞ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻫﺎی آزﻣﺎﻳﺶ ﺷﺪه در کشور ما در ﻣﻘﺎم ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺑﺎ ﻛﺸﻮرﻫﺎی ﺻﻨﻌﺘﻲ ﺑﺴﻴﺎر ﭘﺎﺋﻴﻦ ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ و همچنین آمار دقیق از تعداد بیماران بوتولیسم و طبیعتا تایپ ها غالب آن در کشور وجود ندارد .
با توجه به اهمیت موضوع بوتولیسم و مرگ و میر ناشی از آن ضرورت بررسی مسمومیت غذایی بوتولیسم وتایپ های غالب آن و همچنین نوع ماده غذایی پر خطر، به تفکیک استان های مختلف کشورجهت پیش بینی تمهیدهای پیشگیرانه لازم، توصیه می شود .
همچنین نظر به اینکه پس از گذشت دو روز از مصرف ماده غذایی میزان جداسازی توکسین از سرم 30 % تا 35% کاهش پیدا می کند، و ازمایشات مربوط به بوتولیسم با توجه به محدودیت های آن تنها در بخش باکتری شناسی انستیتوپاستور ایران انجام می گردد و ﻧﻤﻮﻧــﻪ ﻫــﺎی ﻣــﺸﻜﻮک باید سریعا ﻃــﻲ 24 ﺳــﺎﻋﺖ ﺑــﻪ آزﻣﺎﻳــﺸﮕﺎه ﺑﻮﺗﻮﻟﻴـــﺴﻢ ارسال شوند , لذا انجام آزمایشات زنده ماندن موش در نقاط دیگر کشور نیز برای شناسایی و تایید موارد بوتولیسم ضروری به نظر می رسد.
ارسال به دوستان